Вход Регистрация

Натуральні органічні продукти - користь або привід задуматися

1 февраля 2015, в 15:32

Переваги органічних продуктів незаперечні. Але як відрізнити натуральне м'ясо і яйця від їх підробок?

В лексикон багатьох людей міцно увійшло словосполучення органічні продукти харчування. Навіть ті з нас, хто такі продукти не купує, зможуть з легкістю роз'яснити, що означає це поняття. Органічної називають продукцію сільського господарства і харчової промисловості, виготовлену у відповідності з затвердженими правилами, що передбачають відмову від використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також заборона на використання генетично модифікованих організмів (ГМО). Або, говорячи простою мовою, це звичайні натуральні і нешкідливі продукти харчування. Однак сучасна людина, трепетно піклується про своє здоров'я і готовий за нього платити, вже не шукає корисні продукти, а намагається придбати принаймні нешкідливі. Ні, звичайно ж, ми не забули, що корисно все натуральне, але адже і натуральне натуральному ворожнечу. Ось так поступово і відбувається підміна понять. Що ж представлено на українському ринку під красномовною назвою органічні продукти, і як відрізнити дійсно екологічно чистий натуральний продукт від його імітації? Ось кілька цікавих і, швидше за все, несподіваних фактів, які тобі слід було б знати, перед тим як ти підеш за органічними продуктами в магазин або на продуктовий ринок.



Яєчко: просте або золоте?

Досвідчені господині, купуючи на ринку яйця, обов'язково звертають увагу на колір жовтка. Про що він свідчить? Чим краще годували курочку, тим насиченішим за кольором буде жовток. І це насправді так. От тільки... і неможливе можливо! Сучасні «умільці» навчилися додавати в комбікорми для птиці елементи, здатні фарбувати жовток в насичено-жовтий або навіть помаранчевий колір. В домашніх умовах можна просто давати птиці побільше моркви - це найбезпечніший варіант, адже в цьому випадку барвником виступає натуральний каротин, а не штучні каротиноїди. Також досвідчені птахівники знають, що чим частіше годувати своїх «підопічних» кропивою, тим темніше буде жовток.



Янтарне ласощі

Мед здавна вважається продуктом, здатним поліпшити здоров'я і подарувати довголіття. Що може перетворити його на отруту? Цей продукт містить вітаміни групи В, аскорбіновою кислотою (вітаміном С), вітамінами Е, Р Мед вважається високоякісним продуктом ще й тому, що має протизапальні та антибіотичними властивостями. Він затримує розвиток різних патогенних мікроорганізмів, тому його застосовують для загоєння інфікованих ран, при запальних процесах і інших захворюваннях. Однак споживач в наш час ризикує придбати замість цілющого і неймовірно корисного продукту... отруту. Справа в тому, що для додання товарного вигляду мед частенько перетапливают. Покупець з радістю набуває рідкий незасахаренный продукт, не підозрюючи, що піддався обробці при температурі вище 50 °С мед не лише втратив аромат, але і втратив всі свої антимікробні властивості. При температурі вище 60 °С вінець праці тисяч бджіл позбавляється ферментів, фруктози і цукрів. Зате в ньому з'являється оксиметилфурфурол, негативно впливає на центральну нервову систему і сприяє утворенню злоякісних пухлин!



Птиця різного польоту

Між фермерської і магазинної птахом є разючі відмінності. Одне з них - жорсткість кісток і тканин. Це залежить від корму, яким харчувалися кури і гуси. Існує думка, що життя куряча ох як коротка. Це не так! Що використовують для прискорення росту і розвитку курочок? Щоб досягти ваги близько 2 кг, звичайна домашня курка немяс-ної породи повинна зростати приблизно рік. Тільки в 5-8 місяців (залежно від породи), вона почне нести яйця. Бройлер в рік може важити близько 4 кг. Очевидно, що так довго вирощувати птицю на забій невигідно. Виробники комбікормів стверджують, що використання їхнього продукту дозволяє птахові досягти зрілого ваги за 20 (для немясной породи) і 40 днів (для бройлера). Можна припустити, що так стрімко прискорити зростання будь-якого організму можуть тільки гормони, які мають властивість накопичуватися в м'язовій тканині (в курячих стегенець).

У домашньої і фермерської птиці відрізняється і твердість кісток. Кость першої не так-то просто не тільки розгризти, але і розрізати ножем, тоді як другу можна практично з кістками - настільки вони м'які. Як відомо, міцні кістки у того, в чиєму раціоні достатньо кальцію. Потребують в ньому і кури: для цього в годівниці повинні бути трава з корінням, пісок або крейда.



Про м'ясі замовимо слівце

Відрізнити м'ясо свині, вирощеної в нормальних умовах, від м'яса тварини, вигодуваних комбікормами, можна! На відміну від більшості представників крупноголового худоби, свиня - тварина всеїдна, яка з неприхованим задоволенням «знищить» все, запропоноване турботливим (або не дуже) господарем. Є один істотний недолік у свинки: ні молока, ні яєць вона, на жаль, не дає. Хоча, з іншого боку, розмножуються ці тварини досить швидко: за раз народжується 8-16 поросят. Так і вагітність триває не дуже довго: близько 4 місяців. А от статева зрілість у свиноматок настає досить пізно: лише в 8-9 місяців, по досягненні ваги 130-150 кг (у кнурів тільки в однорічному віці). Але і це при бажанні можна виправити... Для свиней також існують спеціальні корми, найчастіше виготовлені у вигляді таблеток. Тваринам засипають таку їжу, а потім ллють в корито якомога більше води. Ефект не змусить себе довго чекати - свині ростуть, що називається, як на дріжджах. Найпростіше визначити м'ясо здорової домашньої свині з биточной частини. Якісний биток не буває круглим, як ми найчастіше бачимо в магазинах - він повинен бути довгастим (овальним), як ніби його вже трохи відбили.



Вершкове і рослинне масло

Якість вершкового масла можна визначити по його вартості. Не віриш? Давай проведемо підрахунок. Масло - це концентрат молочного жиру, який виробляється зі свіжих вершків. Для виробництва 1 кг масла потрібно близько 1,5 л вершків, які, у свою чергу, одержують з 20-25 л молока. Як при таких витратах 200-грамова упаковка готового продукту може коштувати в середньому 10 грн? Найкорисніше олія холодного віджиму. Воно дуже ароматне і смачне, його можна не тільки додавати в салати - на ньому можна смажити. До речі, жарення - гарна перевірка на наявність добавок і домішок: чисте масло не буде пінитися. При високих температурах в олії холодного віджиму не утворюються канцерогени. У рафінованої олії тривалий термін придатності, воно може зберігатися до року, але в ньому майже немає корисних речовин.

Чтобы комментировать надо зарегистрироваться, или если Вы уже регистрировались войти в свой аккаунт.
Копирование статей с сайта возможно только при установке прямой html-ссылки на сайт сайт знакомств и любви Loveforall.Org.Ua, открытой для индексирования! Копирование без соблюдения авторских прав, будет преследоваться по закону!